Kako biramo partnera za seks?

Prema znanstvenicima, svijet je pun skrivenih afrodizijaka koji nam čine neke osobe privlačnima, a druge ne. Što su to afrodizijaci?

Strah
Znanstvenici su dokazali da se tijelo lako može prevariti. Na primjer, ako se iznenada uplašiš, tvoj mozak neće odmah imati pravi odgovor na novu situaciju. Otkriveno je da ako muškarac vidi ženu u opasnoj situaciji, ili ga je nešto uplašilo, ona će mu izgledati mnogo atraktivnija i zadržat će se u njegovom pamćenju. Zamisli par koji gleda romantičnu dramu. Odjednom, žena počinje plakati. Muškarac će je možda zagrliti kako bi je utješio, ali to će kod njega dovesti do pada testosterona. To znači da ženske suze imaju negativan utjecaj na libido muškarca. Istraživači su povezali ovaj fenomen s evolucijom. Prema njihovom mišljenju, u primitivna vremena kad nismo mogli verbalno izraziti svoje osjećaje, suze su mogle značiti potvrdu ili odbijanje.

Crvena boja

U eksperimentu izvedenom prije određenog vremena, istraživači su grupi muškaraca pokazali fotografije žena. U eksperimentu su na mnogim fotografijama bile iste žene, a jedina razlika između njih je bila različita boja haljina koje su nosile. Ispostavilo se da žene koje su obučene u crvenu odjeću privlače mnogo više pažnje i djeluju atraktivnije.

Još jedno istraživanje je otkrilo da su žene jednako osjetljive na crvenu boju kao i muškarci. Isti eksperiment je napravljen sa slikama muškaraca koje su pokazane grupi žena. Rezultat je bio isti. Međutim, znanstvenici su za ovaj fenomen kod žena imali drugačije objašnjenje. Crvena boja je povezana s agresivnošću, a žene vide muškarce obučene u ovu boju kao jake, autoritativne, uspješne i seksipilne.

Uši i ramena
Osjećaji koje imaš prema svom partneru ponekad zavise o strani tijela na kojoj te dodiruje. Otkriveno je da će se ženama više svidjeti muškarac koji im prilazi s desne strane i lagano im dodirne rame. Lijeva hemisfera mozga odgovorna je za verbalnu komunikaciju i prijenos pozitivnih emocija a desna strana za neverbalnu stimulaciju i negativne emocije. Informacije koje nam ulaze na desno uho se tumače u lijevoj hemisferi mozga.

Okus poljupca

Veoma važnu ulogu u ljudskom imunološkom sustavu igra niz gena koji su poznati pod skraćenicom MHC. Kad tražimo partnera, ovaj faktor postaje odlučujući. Ovo je magična kemija koju ljudi ne mogu promijeniti ili nadvladati. Međutim, ova kemija je daleko od romantične.

MHC je odgovoran za uspješnu borbu protiv infekcija u ljudskom organizmu. Ako odabereš partnera čiji je MHC veoma sličan tvom, veoma je mala vjerojatnost da ćete moći imati bebu. Ako se tvoj MHC veoma razlikuje od partnerovog, vaša bi potencijalna beba imala savršen imuni sistem. Uz to, istraživači tvrde da je miris MHC-a drugi najbitniji faktor prema kojem žena bira odgovarajućeg partnera. Već pri prvom susretu znamo kakva je sposobnost našeg partnera da budućem djetetu osigura jak imunološki sustav. Kako je to moguće?

MHC su feromoni u slini. Da biste otkrili koji vam partner više odgovara, potrebno je osjetiti njegov miris i okus sline. Drugim riječima, ljubljenjem otkrivamo odgovara li nam partner ili ne.

Kontracepcijske pilule

Kad žena zatrudni, njeno tijelo “odluči” da ona bude trudna. Postoji pilula koja može uvjeriti tijelo da ne zatrudni. Ako žene uzimaju ove kontracepcijske pilule, one češće biraju muškarce koji imaju MHC sličan njihovom. Istraživači tvrde da to može biti razlog za veliki broj razvoda – dvoje se viđaju godinama, smatraju da su savršen par. Onda odluče napraviti dijete i žena prestane uzimati kontracepcijske pilule. Njihov MHC je veoma sličan, što stvara jaku odbojnost kod žene…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *